Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κασκόλ, φουλάρια, εσάρπες.... 25 τρόποι να τα φορέσεις!

Thanks Wendy! 

Χειροτεχνιάζομαι Νο. 3

Είχα έμπνευση.... μερικές δημιουργίες ακόμη... μην τις χάσετε! 














Χειροτεχνιάζομαι Νο.2.2


συνέχεια της δημοσίευσης "Χειροτεχνιάζομαι Νο. 2"

όλα τα βραχιολάκια μπορείτε να τα βρείτε Αφεντούλη 2








Χειροτεχνιάζομαι Νο.2!!!

Νέα βραχιολάκια και όχι μόνο σας περιμένουν να τα λατρέψετε! Σπεύσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να τα αποκτήσετε! 

όλα τα βραχιολάκια μπορείτε να τα βρείτε και στη διεύθυνση Αφεντούλη 2










Πασχαλινές Λαμπάδες!!!!


Το Πάσχα πλησιάζει κι οι λαμπάδες κάνουν την εμφάνισή τους! Δείτε τι σας έφτιαξα, κι αν ζηλέψετε κάποια και θέλετε να την αποκτήσετε, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της σελίδας! 

(Οι λαμπάδες που έχουν την ένδειξη "κατοχυρώθηκε" δεν είναι πλέον διαθέσιμες!)

Λαμπάδες με κοσμήματα και μπεγλέρια! 


κατοχυρώθηκε! 


κατοχυρώθηκε! 


κατοχυρώθηκε! 


κατοχυρώθηκε! 

κατοχυρώθηκε! 

Λαμπάδες με κοχύλια, πεταλίδες καραβάκια κα.

κατοχυρώθηκε! 

κατοχυρώθηκε! 


κατοχυρώθηκε! 

 κατοχυρώθηκε! 

Λαμπάδες με πεταλούδες και λουλουδάκια!!! 

 κατοχυρώθηκε! 

κατοχυρώθηκε! 





 κατοχυρώθηκε! 

Λαμπάδες διάφορες!!! 


 κατοχυρώθηκε! 

κατοχυρώθηκε! 






Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ερωτόκριτος


Μια υπέροχη μουσική εκτέλεση αποσπάσματος από το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος! Με 77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και με σύνθημα «Παίζουμε Οικολογικά -- Ζούμε Λογικά -- Ενεργούμε Ομαδικά»!
Καλή ακρόαση! 

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

I will fly you to the moon and back...

Lyrics | Savage Garden lyrics - To The Moon And Back lyrics

Απάντηση σε άρθρο

Με αφορμή το άρθρο του κ. Γιώργου Καλόφωνου Γιατί υποστηρίζουμε τους εμπρηστές; γράφω εδώ με την ελπίδα ότι ίσως ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα το βρει και θα το δει, μιας και κάτω από το άρθρο του δεν βρίσκω χώρο να σχολιάσω.

Θεωρώ τον εαυτό μου μικρό όχι από άποψη ηλικίας τόσο όσο από άποψη εμπειριών. Δεν έχω δει ή ακούσει ή ζήσει πολλά για να μπορώ να τα κρίνω όλα. Έτσι, κρίνω κυρίως συναισθηματικά, και βέβαια με την λογική που έχω αναπτύξει. 
Έτσι διαβάζοντας το άρθρο αυτό θέλησα να μιλήσω κι εγώ και να πάρω θέση, αν και δεν περιμένω τίποτε να βγει από αυτό. Ίσως μόνο ένα διάλογο που θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω να σκεφτώ. 

Όχι. Δεν μου άρεσε καθόλου, δεν τη στηρίζω ούτε την επαινώ, κι ίσως να με πλήγωσε κιόλας όλη αυτή η καταστροφή. Τα καμένα κτήρια, η καμένη ιστορία και τέχνη, η καμένη ζωή κι η κατεστραμμένη περιουσία του κάθε μαγαζάτορα (γιατί δεν κάηκαν μόνο νεοκλασικά στις πορείες τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον). Με τον ίδιο τρόπο που πληγώθηκα και οργίστηκα όταν κάηκαν παλαιότερα δασικές εκτάσεις και εθνικοί δρυμοί. Μην τα ξεχνάμε αυτά... Με τον ίδιο τρόπο που ήθελα να ουρλιάξω και να καταραστώ όταν σκοτώθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος... 

Με πληγώνει που στην απελπισία μέσα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις στόχο και χτυπάς όπου βρεις ευκαιρία. Στενοχωρήθηκα για το Αττικόν, για τον Ιανό όπως στενοχωρήθηκα για την Marfin πολύ περισσότερο τότε που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Δεν είμαι υπέρ του να καταστρέφεις τον πολιτισμό σου για να δηλώσεις την αντίθεση, την οργή, την απελπισία ή την αγανάκτησή σου. Κι από την άλλη ξέρω ότι αυτήν την στιγμή που μιλάμε στις ψυχές μας λίγος πολιτισμός έχει μείνει. 

Ο πολιτισμός για τον χαρείς, να τον απολαύσεις, να τον μάθεις και να τον εξελίξεις θέλει ελευθερία, θέλει να νιώσεις ασφάλεια μέσα σου, θέλει ελπίδα. Εμείς τα'χουμε χάσει όλα αυτά. Δεν νιώθουμε ελεύθεροι, ούτε έχουμε ελπίδα. Δεν είμαστε ασφαλείς ούτε μες στη σκέψη μας!
Πλέον δεν αγωνιζόμαστε τόσο για ιδανικά, όσο για τα καθημερινά. Ξέρω ασφαλώς ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν αγωνίζονται όλοι για το ίδιο. Ξέρω, και δεν τρέφω αυταπάτες όπως ότι άμα γίνει ένα θαύμα και δεν χρωστάμε πια θα είμαστε οι γη της Επαγγελίας και ξέρω ότι δε μας φταίνε μόνο οι άλλοι που φτάσαμε εδώ. 

Κάνοντας μια παρένθεση θα τονίσω ξανά -έστω και ξεφεύγοντας από το θέμα μου- ότι ο πολιτισμός ξεκινάει από τα απλά και μικρά και φτάνει στις μεγάλες δημιουργίες που τον χαρακτηρίζουν και μένουν στην ιστορία. Άνθρωποι που δε σέβονται τον εαυτό και το συνάνθρωπό τους και δε βλέπουν πέρα από τη μύτη τους δεν έχουν μέσα τους πολιτισμό και δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουν τίποτε. Ότι έφτιαξαν οι πρόγονοί μας το έφτιαξαν με την ψυχή τους. Εμείς από την άλλη δεν είχαμε κάτι για να φτιάξουμε. Μόνο κομπίνες. 
Μην τρέξετε να προσβληθείτε. Κάντε έναν απολογισμό και σκεφτείτε. Παρκάρετε παράνομα? Ποτέ? Μπαίνετε στα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο? Ποτέ? Κλέβετε τη σειρά του άλλου? Ποτέ? Πετάτε τα σκουπίδια σας όπου να'ναι? Ποτέ? Κολλάτε τσίχλες, χαρτάκια, γράφετε με σπρέϋ, θέλετε οπωσδήποτε να πιάσετε την καλή και να βολευτείτε, δεν δουλεύετε σωστά, έχετε ζητήσει χάρες από πρόσωπα που κατέχουν κάποια θέση σε κάποια υπηρεσία ιδιωτική ή δημόσια? Έχετε πει ψέματα? Έχετε πλαστογραφήσει? Έχετε δώσει ή πάρει φακελάκι για τον οποιοδήποτε λόγο? Ποτέ? Όλοι κάποτε κάναμε κάτι από όλα αυτά. Το θέμα είναι αν θα τα ξανακάνουμε και πως θα αλλάξουμε νοοτροπία. Αν δε γίνει αυτό, και τίποτε να μη χρωστάμε σε κανέναν πάλι στα ίδια θα έρθουμε. Ακόμη κι Μαφία έχει κανόνες και νόμους και τους τηρεί. Εμείς πάντα κάνουμε κάτι για να μην υπακούσουμε! Οι άλλοι απλά εκμεταλλεύτηκαν την ασυδοσία και την λαμογιά μας, την δίψα μας για πλούτο προς όφελός τους. Ο καθένας θα το έκανε! Για σκεφτείτε το. 

Και να γυρίσω στο θέμα μας. Δεν είμαι υπέρ της βίας γιατί ξέρω δεν έχει αποτέλεσμα. Στην προκειμένη ωστόσο ξέρουμε όλοι ότι τις φωτιές δεν τις έβαλαν για να υποστηρίξουν κανένα αγώνα. Οι φωτιές μπήκαν εσκεμμένα από αυτούς που ήθελαν να ρίξουν αλλού τον προβολέα της κάμερας. Ξέρουμε όλοι ποιος και τι και καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε. Ξέρουμε γιατί κάηκε ο Ιανός και όχι πχ η ΝΙΚΕ που είναι στην πλατεία Συντάγματος ή τα McDonalds. Ξέρουμε γιατί κάηκε ή έσπασε η βιτρίνα του μαγαζιού του κάθε κακομοίρη. Για να προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Για να μην κατέβει ξανά ο κόσμος σε πορείες. Για να δουν την εξέγερση με άλλο μάτι. Ξέρουμε γιατί μπήκε η βόμβα στο μετρό κι "ερήμωσε" η γραμμή. Ξέρουμε γιατί είναι καλύτερο να σε κρατούν στο σπιτάκι σου και να σε φοβίζουν μέσα από την τηλεόραση.
Από την άλλη, οι άνθρωποι πέρασαν στη μεριά των αληθινών αναρχικών που επιτίθενταν στα ΜΑΤ γιατί τα ίδια τα ΜΑΤ επιτίθενταν στους πολίτες χωρίς λόγο. Και όσοι ήταν εκεί, όσοι δεν είχαν την τηλεόρασή τους ανοικτή στα διάφορα κανάλια, το ξέρουν αυτό. Αφού λοιπόν, βρήκαν κάποιον πιο δυνατό (αναρχικοί) οι αδύναμοι πήραν το μέρος τους. 

Ακόμη και να'χεις μέσα σου πολιτισμό, ακόμη και να εκτιμάς την ιστορία σου, όταν βλέπεις τα παιδιά σου να παλεύουν με τη Λερναία Ύδρα και να ηττώνται, όταν βλέπεις τους γονείς σου να δουλεύουν 2-3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα και στο τέλος να μην μπαίνει φαϊ στο τραπέζι όταν βλέπεις τον έναν ή τον άλλο με τις λιμουζίνες και τα λοιπά λούσα να προκαλεί το κοινό αίσθημα και να βγαίνει μετά να μιλάει για μέτρα λιτότητας εξαιρώντας τον εαυτό του, τότε δε σε νοιάζει κανένας πολιτισμός και καμιά ιστορία. Γιατί δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Για εκείνη τη στιγμή η αδικία σου είναι μεγαλύτερη από την ιστορία σου. 

Άσε που, οι φωτιές μας έφταιξαν! Όταν άφηναν και αφήνουν υπέροχα νεοκλασικά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων να σαπίζουν ώστε να καταρρεύσουν και να μην θεωρούνται πια "διατηρητέα" και να μπορούν να χτίσουν ό,τι γουστάρουν δε μας πειράζει. Όταν γεμίζει σκουπίδια και μπάζα ο κάθε χώρος δε μας πειράζει. Ότι θάβουν αρχαία μνημεία για να χτίσουν δε μας νοιάζει. Τώρα μας πήρε ο πόνος. Εμένα αυτό μου φαντάζει ειρωνεία. 

Δεν ξέρω αν απάντησα καλώς ή αν ξέφυγα εντελώς από το θέμα. Ελπίζω τουλάχιστον να καταλάβατε το σκεπτικό μου. Με ενοχλεί κι εμένα η απαξίωση και η ισοπέδωση. Πιο πολύ όμως με ενοχλεί ο θεατρινισμός, το "δήθεν", το ψέμα, η εκμετάλλευση.... 



Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ασβέστιο


....και ο γιατρός μου είπε ότι το ασβέστιο "αποθηκεύεται" στα κόκαλα. Το βράδυ που ο οργανισμός ξεκουράζεται και αναπλάθεται αντλεί ασβέστιο για τις διάφορες ανάγκες του. Αν οι "αποθήκες" αρχίσουν να αδειάζουν τότε έχουμε αυτό που λέμε οστεοπόρωση. Γι'αυτό καλύτερα είναι να πίνεις ένα ποτήρι γάλα, ή να τρως ένα γιαούρτι καμιά ωρίτσα πριν τον ύπνο... έτσι να γεμίζεις τις αποθήκες σου!!! 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Πολλοί ασθενείς ρωτούν ποιο Ασβέστιο είναι το καλύτερο και πρέπει να προτιμούμε και να λαμβάνουμε συστηματικά, αυτό της φυσικής διατροφής ή αυτό που περιέχεται στα χάπια. Η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη και πρακτικά δεν έχει μελετηθεί, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος ασθενής είναι υποχρεωμένος να λάβει το απαραίτητο Ασβέστιο μόνο από χάπια και κάποιος άλλος έχει και τις δύο επιλογές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εάν δεχθούμε ότι στους Έλληνες με φυσιολογική βιταμίνη D στον οργανισμό τους τα 1000 mg Ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους, τότε 1 ποτήρι γάλα (light) περιέχει 300 mg Ασβεστίου και δίδει περίπου 120 θερμίδες, 1 γιαούρτι (light) περιέχει 400 mg Ασβεστίου και δίδει περίπου 150 θερμίδες και λίγο κίτρινο τυρί (πχ 30 gr γραβιέρα) (300 mg Ασβεστίου) καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες μας σε Ασβέστιο και στο σύνολο δίδουν 350 περίπου θερμίδες. Αν μάλιστα προτιμήσουμε την παρμεζάνα τότε και με λιγότερα gr έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή 1000 mg Ασβεστίου και 350 περίπου θερμίδες την ημέρα από γαλακτερά. Επομένως η ευρέως διαδεδομένη άποψη ορισμένων γυναικών ότι παχαίνουν επειδή τρώνε γαλακτερά, μάλλον δικαιολογία είναι παρά αλήθεια. Εάν κάποιος πιστεύει ότι οι ποσότητες Ασβεστίου που αναγράφονται στα διάφορα τρόφιμα που αναφέραμε δεν είναι οι σωστές και είναι λιγότερες, για διάφορους λόγους, τότε πάλι φθάνουμε στα 1000 mg εάν προσθέσουμε και τα 250 mg περίπου Ασβέστιο που παίρνουμε την ημέρα από τα υπόλοιπα τρόφιμα μιας φυσιολογικής διατροφής. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα Ασβεστίου. Επομένως ακολουθώντας την προηγούμενη δίαιτα η διατροφή μας θα περιέχει οπωσδήποτε 1000-1200 mg Ασβεστίου την ημέρα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα λευκά τυριά (όπως η φέτα) περιέχουν ελάχιστο Ασβέστιο ενώ άλλα τρόφιμα περιέχουν πολύ Ασβέστιο όπως είναι οι παστές σαρδέλλες σε λάδι και οι ξηροί καρποί, κυρίως τα ξερά σύκα κά. Τα υπόλοιπα τρόφιμα που αναφέρονται σε διάφορους πίνακες ή δεν περιλαμβάνονται τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες ή δεν περιέχουν τόσο Ασβέστιο ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα, το γιαούρτι ή το κίτρινo τυρί.

Θεωρητικά λοιπόν οι καθημερινές ανάγκες μας σε Ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν άνετα από μια σωστή διατροφή. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και λίγα μόνον άτομα ακολουθούν πιστά τις παραπάνω διατροφικές συνήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγματι μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε διάφορα κράτη όπως πχ στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο μέσος όρος ημερήσιας πρόσληψης Ασβεστίου στις γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας ήταν 550 mg και στη Γαλλία μόνο στο 30% των γυναικών η ποσότητα Ασβεστίου που περιείχε η διατροφή τους κάλυπτε τις καθημερινές ανάγκες τους.

Τα αίτια είναι πολλά. Ας δούμε τα συχνότερα: 

Πολλά άτομα έχουν ευαισθησία στο γάλα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη Λακτόζη και είναι αρκετά συνηθισμένη στους Μεσογειακούς λαούς. Όταν δηλαδή ποιούν γάλα παρουσιάζουν φούσκωμα στην κοιλιά, κοιλιακούς πόνους, τάση προς έμετο και διάρροιες. Τα άτομα αυτά από μικρή ηλικία δύσκολα πείθονται να πιουν γάλα παρά την πίεση της οικογενείας τους. Εάν εντοπισθεί το πρόβλημα μπορεί και να λυθεί εύκολα αντικαθιστώντας το γάλα με κίτρινο τυρί που δεν περιέχει Λακτόζη. 
Πολλά άτομα έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία 50 χρόνια στις ανεπτυγμένες κύρια χώρες. Η αλήθεια είναι ότι τονίζεται περισσότερο απ ότι πρέπει από τα διάφορα life style ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε ανορεξικές ακραίες καταστάσεις ιδιαίτερα στα νέα κορίτσια. Παρόλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει και είναι υπεύθυνο για πολλές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακά νοσήματα κά. Στην Οστεοπόρωση οι παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται ότι έχουνε καλύτερη οστική μάζα από τις αδύνατες, για διάφορους λόγους. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα παραπάνω κιλά κάποιων γυναικών. Όλες οι δίαιτες για αδυνάτισμα προσπαθούν να καλύψουν διατροφικά τις γυναίκες σε Ασβέστιο χωρίς όμως πολλές φορές να το καταφέρνουν. Έτσι πολλές φορές τα άτομα αυτά ευρίσκονται σε χρόνια ένδεια Ασβεστίου. 
Πολλά άτομα έχουν πρόβλημα χοληστερίνης. Όσο περνούν τα χρόνια και αυξάνεται η ηλικία το θερμιδικό πρόβλημα γίνεται εντονότερο διότι η παχυσαρκία είναι συχνότερη αλλά παράλληλα προστίθεται και το πρόβλημα της χοληστερίνης. Το άτομο είναι υποχρεωμένο να περιορίσει τις θερμίδες της διατροφής του αλλά και το ποσό της χοληστερίνης που λαμβάνει για να προστατευθεί από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εάν μέχρι τότε μπορούσε να τρώει κίτρινα τυριά για να λαμβάνει το απαραίτητο Ασβέστιο τώρα δεν μπορεί. Η δίαιτά του όσον αφορά το Ασβέστιο περιορίζεται πάλι στο άπαχο γάλα ή γιαούρτι. Είναι όμως πρακτικά εφαρμόσιμο να διατρέφεται συνεχώς για πολλά χρόνια με τόσο μεγάλες ποσότητες γάλακτος ή γιαουρτιού; 
Το κόστος. Η χρόνια και συστηματική λήψη των απαραίτητων γαλακτερών επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εάν κάποιος υπολογίσει το μηνιαίο κόστος της ημερήσιας δίαιτας των 1000 mg Ασβεστίου που προαναφέραμε θα συνειδητοποιήσει ότι το κόστος είναι μεγάλο για έναν συνταξιούχο. Εάν μάλιστα υπολογίσει ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να καλυφθεί για πολλά χρόνια από πολλούς ηλικιωμένους, τότε γίνεται δυσβάστακτο.
Μερικά από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να καλύψει η πρόσληψη χαπιών που περιέχουν Ασβέστιο σε καθημερινή βάση. Πράγματι τα χάπια του Ασβεστίου έχουν ορισμένα πολύ χρήσιμα πλεονεκτήματα : 

Περιέχουν καθορισμένο ποσό Ασβεστίου σε mg σε κάθε χάπι, μετρημένο με αυστηρές φαρμακευτικές μεθόδους. Επομένως εύκολα κάθε άτομο σε όποια ηλικία και να είναι μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή του όσο του χρειάζεται έτσι ώστε να επιτύχει την ιδανική ημερήσια πρόσληψη Ασβεστίου. 
Δεν περιέχουν θερμίδες ! Πλεονέκτημα πολύ χρήσιμο για όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με την σιλουέτα τους. Με τα χάπια του Ασβεστίου καλύπτουν μια βασική και απαραίτητη ανάγκη του οργανισμού τους χωρίς να φοβούνται μην παχύνουν.
Δεν περιέχουν χοληστερίνη! Πλεονέκτημα πάρα πολύ χρήσιμο σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και σε ηλικιωμένους, όπου η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα τους αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην υγεία τους. 
Στα άτομα με δυσανεξία στη Λακτόζη, η χορήγηση χαπιών Ασβεστίου συχνά αποτελεί την μόνη λύση. 
Ο συνδυασμός λογικής διατροφής με γαλακτερά και χαπιών Ασβεστίου, μειώνει σημαντικά το καθημερινό οικονομικό κόστος. Τα χάπια του Ασβεστίου είναι κατά πολύ φθηνότερα σε ημερήσια βάση από πολλά γαλακτερά και δίδουν και πολύ μεγαλύτερο ποσό Ασβεστίου.
Στα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν το Ασβέστιο συμπεριέχεται με την κατάλληλη δόση βιταμίνης D, έτσι το άτομο καλύπτει τις ανάγκες του και σε βιταμίνη D και δεν εξαρτάται μόνο από τον ήλιο.
Παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 50% των ασθενών που θεραπεύεται για Οστεοπόρωση λαμβάνουν μαζί με την βασική θεραπεία τους και Ασβέστιο και ότι μετά από 2 περίπου χρόνια το ποσοστό πέφτει στο 8%. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ασθενείς που θεραπεύονται για Οστεοπόρωση δεν θα έχουν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα διότι όλα τα φάρμακα της Οστεοπόρωσης έχουν δοκιμασθεί και βρέθηκαν ότι αποδίδουν μόνον σε ασθενείς που ελάμβαναν ταυτόχρονα και συστηματικά επαρκές Ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το γεγονός αυτό, της μη συμμόρφωσης των ασθενών, έχει πολλά αίτια που οφείλονται και στους ασθενείς αλλά και στους γιατρούς τους. Ας δούμε τα πιο σημαντικά: 

Το Ασβέστιο από μόνο του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, δηλαδή φουσκώματα, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα κα. και η ασθενής μετά από λίγο το σταματά από μόνη της.
Πολλά από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν έχουν ωραία γεύση και δεν τα αντέχουν οι ασθενείς.
Πολλοί ασθενείς δεν πιστεύουν στην ευεργετική επίδραση του Ασβεστίου στα οστά.
Πολλοί ασθενείς δεν το θεωρούν σοβαρή θεραπεία και το ξεχνούν.
Πολλοί γιατροί προτιμούν αντί για «φάρμακο» να δίδουν διατροφικές συμβουλές και συνιστούν στους ασθενείς τους γαλακτερά, χωρίς όμως να επιλύουν και τα προβλήματα που προκαλεί η διατροφή, που αναφέραμε προηγούμενα. 
Πολλοί γιατροί διακόπτουν την θεραπεία με χάπια Ασβεστίου στους ασθενείς τους και συνιστούν παράλληλη αύξηση των γαλακτερών για να καλύψουν το Ασβέστιο, διότι φοβούνται τις πέτρες στα νεφρά, την αποτιτάνωση των αγγείων, τα οστεόφυτα κά. Οι γιατροί αυτοί κάνουν σφάλμα διότι οι παραπάνω παθήσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την λήψη της αναγκαίας ημερήσιας δόσης Ασβεστίου ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από Οστεοπόρωση.
Πολλοί γιατροί έχουν επηρεασθεί από κάποιες μελέτες που παρουσιάζουν ότι η καθημερινή λήψη Ασβεστίου δεν αποτελεί λύση στην Οστεοπόρωση. Πράγματι τέτοιες μελέτες υπάρχουν και πρόσφατες, αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότερες που καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα και πάνω στις τελευταίες στηρίζονται οι διεθνείς κυβερνητικοί Οργανισμοί και έχουν καθορίσει την αναγκαία ημερήσια ποσότητα Ασβεστίου για την φυσιολογική λειτουργία κάθε ατόμου αλλά και για τη θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι το πιο σημαντικό είναι να καλύπτεται η αναγκαία φυσιολογική πρόσληψη Ασβεστίου με κάποιο τρόπο που θα βολεύει τον καθένα μας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Οστεοπόρωση είναι χρόνια νόσος και τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά πρέπει να καλύπτεται για χρόνια με Ασβέστιο. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να πεισθούμε ότι η συμμόρφωση του κάθε ατόμου στις χρόνιες θεραπείες αυξάνει όσο αυτές είναι προσαρμοσμένες στις καθημερινές συνήθειές του και ότι με το Ασβέστιο έχουμε την δυνατότητα να ακολουθήσουμε αυτόν τον κανόνα.

Όμως η διατροφή ενός ατόμου δεν αποτελείται από τροφές που περιέχουν μόνο ένα διατροφικό είδος, δηλαδή μόνον Ασβέστιο, περιέχουν και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία μπορεί να ωφελούν ή να βλάπτουν την απορρόφηση του Ασβεστίου από το έντερο ή να ενισχύουν την αποβολή του από τα νεφρά. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, ας αναφέρουμε μερικά.

Οι ειδικές δίαιτες για αδυνάτισμα ή για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα φυτικές ίνες, μπορούν να δημιουργήσουν συμπλέγματα μαζί με το Ασβέστιο των τροφών και να εμποδίσουν έτσι την απορρόφησή του από το έντερο.
Η παρατεταμένη και χρόνια χορτοφαγία με χορταρικά που περιέχουν οξαλικά άλατα (όπως πχ το σπανάκι), ή η κατανάλωση σοκολάτας (περιέχει οξαλικά) ή ακόμη η μεγάλη κατανάλωση ποτών που περιέχουν φωσφορικά άλατα, όπως τα διάφορα αναψυκτικά, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης του Ασβεστίου που περιέχουν οι υπόλοιπες τροφές από το έντερο.
Άλλες πάλι τροφές αυξάνουν την αποβολή του Ασβεστίου από τα ούρα. Στα ούρα των ατόμων που τρώγουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και ιδιαίτερα ερυθρό κρέας, υπάρχουν ουσίες που συνδέονται με το Ασβέστιο και το παρασύρουν αποβάλλοντάς το από τον οργανισμό. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και όταν πίνουμε πολλούς καφέδες κάθε ημέρα. Ο καφές είναι γνωστό ότι προκαλεί πολυουρία και μαζί με τα πολλά ούρα αποβάλλεται και πολύ Ασβέστιο.
Το πολύ αλάτι στη διατροφή έχει και αυτό σαν αποτέλεσμα να αποβάλλεται το πολύτιμο Ασβέστιο του οργανισμού μας στα ούρα. Η υπερκατανάλωση αλμυρής τηγανητής πατάτας (τσιπς) συνήθως από παιδιά έχει διπλό αρνητικό αποτέλεσμα διότι και το αλάτι που περιέχει βοηθά την αποβολή του Ασβεστίου και η ίδια η πατάτα είναι τροφή που περιέχει ελάχιστο Ασβέστιο.
Τέλος και η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών που δεν αφορά πλέον στη χώρα μας μόνο τους άνδρες αλλά είναι μία μόδα που έχει επεκταθεί και στις γυναίκες και στους εφήβους, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τόσο την απορρόφηση του Ασβεστίου από το έντερο όσο και την αποβολή του στα ούρα.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να πεί κανείς ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει μόνο σημασία πόσο Ασβέστιο λαμβάνουμε με την τροφή μας κάθε ημέρα αλλά και με ποιες άλλες τροφές το συνδυάζουμε ώστε το Ασβέστιο αυτό να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό μας και να μην χάνεται στα ούρα μας, πριν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τέλος χρειάζεται να διευκρινισθούν δύο ακόμη σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την απορρόφηση του Ασβεστίου και γίνονται συχνά αίτια πολλών παρεξηγήσεων.

Το Ασβέστιο σύμφωνα με κάποιες μελέτες είναι καλύτερα να λαμβάνεται κατά την διάρκεια ή μετά την λήψη του φαγητού και αυτό διότι αφ ενός μερικά άλατα Ασβεστίου που περιέχονται στα χάπια απορροφώνται καλύτερα μετά την επίδραση των υγρών του στομάχου και αφ ετέρου η πλήρης διάλυση των χαπιών που προκαλεί η πέψη των τροφών βελτιώνει την απορρόφηση του Ασβεστίου. 
Η πρόσληψη αυξημένων ποσών Ασβεστίου πέραν των 1200-1500 mg κατά περίπτωση δεν αυξάνει παράλληλα και την ευεργετική επίδρασή του στα οστά. Το Ασβέστιο είναι ένα διατροφικό είδος και όπως όλα τα αντίστοιχα έχει κάποιο όριο δράσης (ουδός). Η χορήγηση πέραν του ουδού δεν οδηγεί σε καλύτερο αποτέλεσμα και για μερικούς μπορεί να οδηγήσει και σε παρενέργειες όταν τα υπερβάλλοντα ποσά χορηγηθούν χρόνια.
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει στις χρόνιες θεραπείες ηλικιωμένων ατόμων είναι ότι πάσχουν και από άλλες παθήσεις και λαμβάνουν παράλληλα και άλλα φάρμακα. Έτσι και στην Οστεοπόρωση. Το Ασβέστιο λοιπόν δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με : 

Χάπια Σιδήρου για αναιμία, Μαγνησίου, Ψευδαργύρου και Φωσφόρου (χρειάζεται η λήψη του ενός φαρμάκου από το άλλο να απέχει 4 περίπου ώρες)
Αντιβιοτικά, της ομάδας των τετρακυκλινών,
Αντιεπιληπτικά, της ομάδας της φενυντοίνης, 
Αντιυπερτασικά, της ομάδας θειαζίδης, 
Διφωσφονικά, φάρμακα δηλαδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Οστεοπόρωσης. Τα τελευταία συνήθως λαμβάνονται το πρωί και το Ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται το μεσημέρι ή το βράδυ. και 
Αρκετά άλλα. Καλόν είναι κάθε ασθενής να ρωτά τον γιατρό του ή να διαβάζει τις οδηγίες που έχει κάθε φάρμακο στο κουτί του και να ενημερώνεται εάν μπορεί να το λάβει ταυτόχρονα με Ασβέστιο. Σε αντίθετη περίπτωση μια λογική απόσταση 4-6 ωρών το ένα από το άλλο δεν δημιουργεί συνήθως πρόβλημα.
Συμπεράσματα

Το Ασβέστιο είναι ένα από τα περισσότερο χρήσιμα στοιχεία του οργανισμού. Η χρόνια έλλειψή του οδηγεί στην εμφάνιση Οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών. Οι ημερήσιες ανάγκες του για τους Έλληνες κυμαίνονται γύρω στα 1000 mg την ημέρα με την προϋπόθεση ότι το άτομο διαθέτει επάρκεια βιταμίνης D. Το απαραίτητο Ασβέστιο μπορεί κάποιος να το λάβει είτε από τις τροφές είτε από χάπια ανάλογα με την περίπτωση. Η απορρόφηση αλλά και η αποβολή του από τον οργανισμό μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τροφές και φάρμακα. Η ανάγκη χορήγησης Ασβεστίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή ηλικιωμένους άνδρες θα καθορισθεί από το εάν πάσχουν ή έχουν προδιάθεση για Οστεοπόρωση γεγονός που διαπιστώνεται από μια μέτρηση οστικής μάζας.

Το κυριότερο πρόβλημα της χρόνιας θεραπείας με Ασβέστιο είναι η μικρή συμμόρφωση των ασθενών που οδηγεί συνήθως αφ ενός στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της Οστεοπόρωσης και αφ ετέρου σε περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ισχυρών αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων.

Spf ???? Τι εννοεί ο.. ποιητής?

Το καλοκαίρι πλησιάζει αργά αργά και τα αντηλιακά εμφανίζονται ξανά δειλά δειλά στην καθημερινότητά μας!
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Τι είναι, επιτέλους, ο περιβόητος δείκτης προστασίας (SPF);

Sun Protection Factor


Ο ‘μαγικός’ αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 2 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ό,τι χωρίς αυτόν. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν. 


[ Αριθμητικό παράδειγμα by Advance: Αν μπορώ να κάτσω στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσω 15 λεπτά, και το αντηλιακό μου έχει δείκτη προστασίας 4 τότε το αντηλιακό μου με προστατεύει για 60 λεπτά χωρίς να έχω επιπτώσεις στο δέρμα μου.
Όπως βέβαια καταλαβαίνετε, ο υπολογισμός αυτός είναι καθαρά σχετικός αφού εξαρτάται από τον καθένα μας σχεδόν, και ακόμη περισσότερο επηρεάζεται από τον ιδρώτα το νερό, το κολύμπι και το πάχος της επίστρωσης! Γι'αυτό ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας. Ακόμη κι αν είστε κάτω από ομπρέλα, η αντηλιά μπορεί να σας επηρεάσει αν και σίγουρα όχι τόσο όσο όταν δεν βρίσκεστε υπό την προστασία της! ]


Ισχύει ότι η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται αρκετή ώρα πριν βγω στον ήλιο και ποιο είναι το προτεινόμενο διάστημα;


Είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα ώστε να δράσει το αντηλιακό και να μην κινδυνεύσετε από τον ήλιο. Όταν, αντίθετα, βάζουμε αντηλιακό τη στιγμή που φτάνουμε στην παραλία, τα συστατικά του δεν προλαβαίνουν να δράσουν, ώστε, τελικά, να μας προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αντίθετα, βρίσκουν το πεδίο ελεύθερο να εισχωρήσουν στο δέρμα και να σκοτώσουν τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του. Εξίσου σημαντική είναι, βέβαια, και η ανανέωση της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ., λόγω σπορ).


Αν πάρω το μεγαλύτερο δυνατό δείκτη (και ασπρίσω από την εφαρμογή του), μπορώ να κάτσω στον ήλιο άφοβα;


Όχι! Καταρχήν, ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού: άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι με τον όρο ‘ικανοποιητικός’ εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!


Τι είναι προτιμότερο; Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;


Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα! Άρα η μόνη λύση είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας. Ταυτόχρονα, αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο χωρίς λόγο.


Το babyoil κάνει κακό ή απλώς δεν προστατεύει;


Ναι μεν, χαρίζει λάμψη και υγιή όψη στην επιδερμίδα, τα οφέλη, όμως, από το baby oil σταματούν εδώ. Η προστασία που παρέχει από τον ήλιο είναι απλώς μηδενική. Μπορείτε, ωστόσο, να το χρησιμοποιείτε μετά το μπάνιο, γιατί ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα.


Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;


Οι πολυμήχανες ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εμάς και όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Επιπλέον, το μαύρισμα εν κινήσει είναι πάντα πιο ομοιόμορφο.


Καθώς προχωρά το καλοκαίρι και μαυρίζω, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;


Πράγματι, οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων Β, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες Α. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχει μαυρίσει, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης παραμένει.


Μπορώ να χρησιμοποιώ το αντηλιακό σώματος και για το πρόσωπο;


Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό.


Υπάρχει όντως αδιάβροχο αντηλιακό και τι σημαίνει αυτό; Μια εφαρμογή αρκεί σε αυτήν την περίπτωση ή πρέπει να κάνω επαναλήψεις ξανά;


Ακόμα και τα προϊόντα που θεωρούνται αδιάβροχα, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα, χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό, μην επαναπαύεστε. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό.


Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση τους;


Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμό στο δέρμα. Το κακό είναι ότι το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στη ζημιά από τον ήλιο. Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δεν κυκλοφορούν στην αγορά αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση τους. Οι αλλεργίες καραδοκούν.


Όταν βγω στην αγορά για αντηλιακά, τι πρέπει να προσέξω, ώστε να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή;


Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και τα ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το αντηλιακό που ενδείκνυται για τις ατομικές σας ανάγκες.


Γιατί όταν χρησιμοποιώ κρεμώδη αντηλιακά το δέρμα μου μοιάζει σαν να ξεφλουδίζει;


Τα αντηλιακά αυτά, λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα. Αντίθετα, μένουν στην επιφάνεια και δημιουργούν μια μεμβράνη που κατά τη διάρκεια της ημέρας στεγνώνει, δίνοντας την εικόνα του ξεφλουδίσματος.


Αρκεί ο μεγάλος δείκτης ή πρέπει να προσέξω και τα συστατικά για το αντηλιακό του μωρού μου;


Για τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με SPF 30, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου). Μεγάλη σημασία, όμως, έχει η συνεπής χρήση του. Μην παραλείπετε, λοιπόν, να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.


Μπορώ να χρησιμοποιώ κι εγώ το αντηλιακό του μωρού μου;


Φυσικά, αρκεί να είστε βέβαιοι ότι δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που απαιτεί υψηλό SPF, μεγαλύτερο του προτεινόμενου για τα παιδιά.


Υπάρχει περίπτωση κάποιο φυτικό αντηλιακό να μου προκαλέσει αλλεργία;


Οποιοδήποτε αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, αφού στην παρασκευή των σκευασμάτων χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες.


Πηγές: Αντώνης Σερέτης, Δερματολόγος

Το παρεξηγημένο αυγό!


Το παρεξηγημένο αυγό! (Από το περιοδικό vita)

Τα αυγά είναι από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας. Από τη μία πλευρά τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg). Από την άλλη μεριά, όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Ας δούμε, λοιπόν, τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες, αλλά και οι παλαιότερες έρευνες για το αυγό.... 

Μέτρον άριστον 
Είναι γνωστή η σύσταση να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα, επειδή «αυξάνουν τη χοληστερίνη». Και όμως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).
● Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία, που δημοσιεύτηκαν και αναλύθηκαν (σε μια μετα-ανάλυση) το 1997, στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Στη δημοσίευση αυτή συμπεριλήφθησαν 224 μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν πάνω από 8.000 άτομα για περισσότερο από 25 χρόνια. 
● Επιπλέον, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε δύο χρόνια αργότερα στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA» φάνηκε ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους υγιείς ενηλίκους.
● Καλό είναι όμως να μη χάνουμε το μέτρο, γιατί η κατανάλωση άνω του ενός αυγού την ημέρα συσχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2008 στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation». Συμπέρασμα; Εάν είστε υγιείς, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα έως και έξι αυγά την εβδομάδα! Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα τρία αυγά την εβδομάδα. 

Ωφέλιμο στη δίαιτα 
Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80 kcal), προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (το 2007) στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB», η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα! Στη μελέτη συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που έκαναν δίαιτα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Oι εθελοντές της πρώτης ομάδας έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους, 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel) με τις ίδιες θερμίδες. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκείνοι που έτρωγαν αυγά έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους. Μάλιστα, αδυνάτισαν ιδιαίτερα στην κοιλιά - παρατηρήθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους, σε σχέση με τους εθελοντές της δεύτερης ομάδας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές της χοληστερίνης στους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων! 

Για γερά μάτια 
● Η συστηματική κατανάλωση αυγών φαίνεται ότι προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλι-ση της ωχράς κηλίδας (ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση). Η προστατευτική δράση του αυγού σχετίζεται με την υψηλή του περιεκτικότητά σε λουτεΐνη (καροτενοειδές). Αν και η πλουσιότερη πηγή λουτεΐνης είναι το σπανάκι, εντούτοις φαίνεται ότι η λουτεΐνη στον κρόκο του αυγού απορροφάται περισσότερο, ίσως επειδή είναι λιποδιαλυτή ουσία και το αυγό περιέχει λιπαρά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». 
● Στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύτηκε το 2006 μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα της πολύτιμης για τα μάτια λουτεΐνης, καθώς και ενός ακόμη σημαντικού καροτενοειδούς, της ζεαξανθίνης. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι συμμετέχοντες στο πείραμα έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα για πέντε εβδομάδες, τα επίπεδα όλων των λιπιδίων στο αίμα τους (ολική χοληστερίνη, LDL, HDL, τριγλυκεριδία) δεν μεταβλήθηκαν. Αντιθέτως, αυξήθηκαν κατά 26% και 38% αντίστοιχα τα επίπεδα της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης στον οργανισμό τους.
● Παρόμοιο είναι και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 24 γυναίκες (24-59 ετών) έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα επίπεδα των καροτενοειδών -τόσο στο αίμα όσο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών- χωρίς όμως να επηρεαστούν οι τιμές των λιπιδίων τους. 

Συμπέρασμα; Φάτε τα κόκκινα αυγά σας! 
Όπως φαίνεται και από τις έρευνες, αυτό το Πάσχα μη διστάσετε να φάτε τα κόκκινα αυγά που θα τσουγκρίσετε. Τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά, ενώ ο φόβος ότι το αυγό θα αυξήσει τη χοληστερίνη σας τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας ευρύτατα διαδεδομένος μύθος.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Βασική Πυρογιάννη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο.