Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Γιαχνερά.



 Το κείμενο προέρχεται από την σελίδα της εφημερίδας Πατρίς http://www.patris.gr και συγγραφέας του κειμένου είναι ο κ. Χριστόφορος Βενέρης. 

Τα γιαχνερά χόρτα είναι μια κατηγορία άγριων αλλά και καλλιεργημένων χόρτων που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να παρασκευάσουμε διάφορα φαγητά και πολύ νόστιμες πίτες. 

Tα γνωστότερα από τα άγρια είναι το λαγουδοπαξίμαδο, οι σκούλοι οι γαλατσίδες, ο αγριομαϊντανος, τα αγριομάραθα, τα αγριόπρασα,, οι αρχατζίκοι ο σταφιλίνακας οι κουτσουναδες και άλλα. Από τα καλλιεργημένα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το σπανάκι το άγριο πράσο τη γούλα το μάραθο το σέλινο το μαϊντανό και άλλα. 

Τα γιαχνερά όπως λέει και το όνομα τους τα κάνουμε γιαχνί δηλαδή τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό. Μονό όσο νερό κρατάνε τα χόρτα μετά το πλύσιμο που θα τους κάνουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη ντομάτα ή ελάχιστο πελτέ ντομάτας.

Τα γιαχνερά χόρτα μπορούμε να τα ψήσουμε και να τα σερβίρουμε σκέτα μπορούμε επίσης να τα μαγειρέψουμε μαζί με πατάτες ή να τα μαγειρέψουμε μαζί με κρέας. Δυο κλασικά πιάτα της κουζίνας μας είναι χοιρινό με γιαχνερά χόρτα λεμονάτο ή και με την προσθήκη λίγης ντομάτας και αρνί ή κατσίκι με γιαχνερά φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο όπως το χοιρινό ή και με σάλτσα αυγολέμονο. Εκεί που τα γιαχνερα είναι άπιαστα σε γεύση και νοστιμιά είναι όταν τα χρησιμοποιούμε για χορτόπιτες στο τηγάνι. Εγώ σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για πίτες και μια για χοιρινό. Το χοιρινό με γιαχνερα ή σέλινα είναι το κλασσικό ελληνικό χειμερινό φαγητό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου