Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Για να μην ξεχνιόμαστε....

Μια είδηση που δανειζόμαστε από την ιστοσελίδα του e-radio.gr

Η «Τράπεζα των Αναμνήσεων» ήρθε στην Ελλάδα



Αναμνήσεις και όμορφες στιγμές, νοσταλγικές ιστορίες αλλά και διηγήσεις από πολέμους ή μετανάστευση. Αυτά συλλέγει η "Τράπεζα των Αναμνήσεων" σε όλο τον κόσμο. Ο πρωτότυπος διεθνής οργανισμός ήρθε και στην Ελλάδα, να συγκεντρώσει τις αναμνήσεις των Ελλήνων που είναι 61 ετών και άνω.
Με την πρωτοβουλία τεσσάρων Ελλήνων ξεκίνησε τον περασµένο Μάιο η προσπάθεια να δηµιουργηθεί η πρώτη ελληνική "Τράπεζα Αναµνήσεων".
Όπως αναφέρει μία εκ των ιδρυτών της σε συνέντευξη στο "Βήμα", όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια θέλησε να γράψει τις ιστορίες της γιαγιάς της για να τις έχουν τα παιδιά της. «Όλα ξεκίνησαν από ένα προσωπικό µου βίωµα. Όταν πέθανε η γιαγιά µου, µε την οποία είχαµε µια πολύ αγαπηµένη και στενή σχέση, ήµουν έγκυος. Η σκέψη ότι η κόρη µου δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να ακούσει τις ιστορίες της γιαγιάς µου µε έθλιβε τροµερά. Γνώριζα ήδη την ιταλική 'Τράπεζα Αναµνήσεων' και συχνά 'χανόµουν' στην ιστοσελίδα της, παρακολουθώντας τα βίντεο µε τις αναµνήσεις. Για πρώτη φορά όµως εξαιτίας του θανάτου της γιαγιάς µου ένιωσα την ανάγκη να αναλάβω την πρωτοβουλία για να δηµιουργηθεί κάτι παρόµοιο στην Ελλάδα» διηγείται η Ελληνοϊταλίδα κυρία Μαρίνα Σαρλή.
Η ίδια, µαζί µε τον κ. Νίκο Νικολαΐδη και τις κυρίες Αµαρυλλίδα Ραουζαίου και Παρασκευή Τζούβελη συγκεντρώνουν εδώ και 8 μήνες το υλικό τους.
Μέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα η "τράπεζα" θα ανοίξει τις διαδικτυακές πόρτες της στην ιστοσελίδα www.bankofmemories.gr.
"Στην αρχή ταξιδεύαµε σε άγνωστα νερά. Πώς να δηµιουργήσεις µια 'Τράπεζα Αναµνήσεων'; Από πού να ξεκινήσεις; Και πώς µπορείς να εισβάλεις στα ευαίσθητα προσωπικά βιώµατα ενός ανθρώπου, ιδίως όταν πρόκειται για σκληρές αναµνήσεις από πολέµους, ξενιτιά, θανάτους αγαπηµένων προσώπων;" λέει στο "Βήµα" ο κ. Νικολαΐδης.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταγραφεί συνολικά 1,7 εκατοµµύρια καταγραφές αναμνήσεων σε µορφή ψηφιακών βίντεο που διατίθενται ελεύθερα στο Ιnternet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου