Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο

Μια νοστιμιά από τη μαμά μου, που κάθε χρόνο περιμένουμε με λαχτάρα να μαγειρέψει! 

Αφιερωμένη στην ξαδέρφη μου.

Υλικά για 6 άτομα

1 ολόκληρο κοτόπουλο 2 κιλών
2 συκωτάκια κοτόπουλου 
ή 200 γρ. κιμά αρνίσιο 
2 φακελάκια μικρά κουκουνάρι
5-6 κανονικού μεγέθους κάστανα βρασμένα από πριν και ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ποτήρια ρύζι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο βούτυρο 

Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμυδάκι στο λάδι και ρίχνουμε τα συκωτάκια (ή τον κιμά αν έχουμε διαλέξει να βάλουμε κιμά) να σωταριστούν κι αυτά.
Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και μόλις πάρουν μια βράση ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς μην κολλήσει και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (φρέσκο κρεμμυδάκι, κουκουνάρι, κάστανο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι). Όταν έχει πιει όλο το νερό το κατεβάζουμε από το μάτι να κρυώσει. 

Παίρνουμε το κοτόπουλο και το αλατίζουμε εσωτερικά (προσεκτικά όμως γιατί αλάτι έχει και η γέμιση). Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας και γεμίζουμε την κοιλιά και το λαιμό του κοτόπουλου. 
Με βελόνα και κλωστή ράβουμε το λαιμό και την κοιλιά. Με λίγη ακόμη κλωστή δένουμε τα ποδαράκια και στερεώνουμε τα φτερουγάκια στο πλάι. 

Αλείφουμε το κοτόπουλο με βούτυρο και το βάζουμε στο ταψί και έπειτα στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. 

Αν θέλουμε προσθέτουμε πατάτες (κανονικά όπως τις κάνουμε στο φούρνο ήδη με λάδι αλάτι πιπέρι και ρίγανη κλ) και ψήνουμε για ακόμη 1- 1 1/2 ώρα, πάντα στην κάτω σχάρα ώστε να μην αρπάξει το κοτόπουλο από πάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου