Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ψωμάκι Εύκολα και Γρήγορα!


Την συνταγή μου έδωσε η μαμά μου και όταν τη δοκίμασα το ψωμάκι βγήκε υπέροχο! Η βασική συνταγή λέει για αλεύρι άσπρο (φαρίνα) ωστόσο, πιστεύω δε θα υπάρχει πρόβλημα να βάλετε μισό άσπρο μισό μαύρο ή αν θέλετε όλο μαύρο... Θα το δοκιμάσω κι έτσι και θα σας πω αν θέλει περισσότερη προσοχή σε κάτι!

1 φαρίνα
1 κουτί μπύρας 330ml 
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι





Σε ένα βαθύ μπολ ή μια λεκάνη μικρή βάζετε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στην μέση. προσθέτετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε σιγά σιγά την μπύρα με το ένα χέρι και με το άλλο ανακατεύετε ελαφρά. Όταν έχετε βάλει όλα τα υλικά σας αρχίζετε το ζύμωμα για περίπου 5-7 λεπτά. Το ζυμάρι σας θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια ή στο σκεύος που ζυμώνετε.

Όταν είναι έτοιμο το αφήνετε μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, κι έπειτα σε λαδωμένο ταψάκι το απλώνετε πλάθοντάς το είτε στρογγυλό είτε μακρόστενο. Το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και του κάνετε χαρακιές με το μαχαίρι. 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα!  

2 σχόλια:

  1. Ωραίο το φρέσκο ψωμάκι, αλλά προσοχή!
    Βάζουμε κόκκινη φαρίνα που έχει μαγιά ή baking powder. Αν βάλεις μαύρο ή άσπρο αλεύρι πρέπει να προσθέσεις ανάλογο υλικό για το φούσκωμα. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα αρωματικά κλπ υλικά (σταφίδες, μέλι/κανέλα, καρύδια, ρίγανη, ελιές, τυρί, κόλιανδρο, σουσάμι, σοκολάτα κ.ά) για άρωμα ή εμπλουτισμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανάλογο υλικό για το φούσκωμα... δηλ. 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder???
    Ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή