Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μπιφτέκια Ελαφριά



Γενικά η συνταγή ενδείκνυται όταν δεν έχεις πολύ κιμά! Βάζεις λαχανικά και φρυγανιά και τον αυγατίζεις!!!

Κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμικτο όπως προτιμάτε!) 
Ντοματούλες 
Κρεμμυδάκια φρέσκα(προαιρετικά) 
Πιπεριά πράσινή ή κόκκινη (όχι καυτερή, επίσης προαιρερικά) 
Μαϊντανό 
Καρότο 
Αυγό 
Τριμμένη Φρυγανιά 
Αλάτι πιπέρι 
ελαιόλαδο 
  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αρακά, φρέσκα φασολάκια ψιλοκομμένα, καλαμπόκι ανάλογα με το πόσο πλούσια σε λαχανικά τα θέλετε! 


Ρίχνετε στο μούλτι ανάλογα την ποσότητα του κιμά 1-2 κανονικές ντομάτες, μαϊντανό, 1-2 καροτάκια και εφόσον το επιλέξετε λίγο κρεμμύδι και μια ή μισή πιπεριά (το πολύ κρεμμύδι ή η πολλή πιπεριά θα "βαρύνει" το φαγητό σας) και τα αλέθετε πολύ καλά. 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά αλάτι-πιπέρι, το αυγό, λίγο λάδι (2/3 φλυτζανάκι του καφέ στο 1κ.)και έπειτα ρίχνετε τα αλεσμένα λαχανικά, καθώς και τα μη αλεσμένα λαχανικά που ίσως επιλέξετε (φασολάκια αρακά καλαμπόκι). Ανακατεύετε και προσθέτετε την τριμμένη φρυγανιά. Θα χρειαστεί αρκετή γιατί τα λαχανικά κατεβάζουν υγρά κατά το ψήσιμο (στο 1 κιλό κιμά που έφτιαξα εγώ έβαλα περίπου ένα φλυτζάνι τσαγιού) Πλάθετε τα μπιφτέκια και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνετε μια κουταλιά λάδι πάνω σε κάθε μπιφτέκι και το αλοίφετε (Μιλάμε για μεγάλα και στρουμπουλά πλασμένα μπιφτέκια) ρίχνετε στο ταψί μια κούπα νερό και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. 

Τώρα για τον χρόνο ψησίματος δεν μπορώ να σας πω γιατί ο δικός μου φούρνος είναι μικρός και αργός και τα είχα 1ώρα με το αλουμινόχαρτο, οπότε υπολογίστε το χρόνο για τον δικό σας! Μετά ξεσκεπάζουμε και απομακρύνουμε κάμποση ποσότητα από το ζουμί που έχει το ταψί (μπορείτε να το κρατήσετε για να φτιάξετε "ασορτί" πουρέ) και τα αφήνετε να ροδίσουν (Σε εμένα πήρε 16 περίπου λεπτά!) 

edit: Μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά με φέτα ή γραβιέρα αλλά τότε προσέξτε το αλάτι, γιατί και το τυρί είναι ενίοτε αλμυρό. 

Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου