Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οι Κρέπες του Τζουτζούκου!


  Ο αδερφούλης μου μου έστειλε χτες μήνυμα να του στείλω τη συνταγή για τις κρέπες... Δυστυχώς το είδα πολύ αργά για να του τη στείλω! :-(  Τζουτζούκο σόρρυ... 

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
2 φλιτζάνια τσαγιού  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
2 βανίλιες
  • Αν είναι να κάνω κρέπες αλμυρές δε βάζω ζάχαρη αλλά κάτι λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και βέβαια όχι βανίλια. Μπορείτε αντί για βανίλια να βάλετε λίγο μοσχοκάρυδο!
Μην ξεχάσουμε, χρειαζόμαστε λίγο λιωμένο βούτυρο για να "βρέχουμε" το αντικολλητικό τηγάνι μας.

  Σ' ένα βαθύ μπολ βάζετε το γάλα, τα αυγά, τις βανίλιες & τη ζάχαρη ή το αλάτι & το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο βούτυρο. Προσοχή το βούτυρο να μην είναι καυτό γιατί θα κάνει κόμπους. Χτυπάτε μ'ένα σύρμα μέχρι να γίνουν όλα ένα και κοσκινίζετε το αλεύρι. Το προσθέτετε και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός. Καλό είναι να αποφύγετε το μπλέντερ γιατί θα σας σφίξει πολύ η ζύμη.
  Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα περίπου. 
  Έπειτα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους ή μικρού αλείφετε με το πινέλο ή με μια χαρτοπετσέτα ( να μη μαδάει όμως) λίγο βούτυρο και ρίχνετε μία ή μισή κουτάλα βαθιά (της σούπας) ανάλογα με το τηγάνι που διαλέξατε. Θα πρέπει να το απλώσετε κινώντας το τηγάνι κυκλικά ώστε η ζύμη να πάει παντού και έτσι να έχετε ένα λεπτό στρώμα σε όλο το τηγάνι. 
  Προσέξτε τη θερμοκρασία της κουζίνας σας! Μπορείτε να ανάψετε το μάτι στο φουλ μέχρι να ζεσταθεί, ωστόσο όταν αρχίσετε να ψήνετε τις κρέπες θα πρέπει να το κατεβάσετε στο μισό ώστε να μη σας αρπάξουν! 
  Ψήνετε κάθε κρέπα από τη μια μεριά μέχρι να δείτε ότι έχει σταθεροποιηθεί πλήρως Με μια σπάτουλα την ανασηκώνετε προσεκτικά και την γυρίζετε να ψηθεί κι απ'την άλλη μεριά για περίπου ένα λεπτό ακόμη. Αν θέλετε να ροδίσετε περισσότερο την κρέπα σας μπορείτε να την ξαναγυρίσετε με τη σπάτουλα και να ψηθεί κι άλλο... 
  Μην επιχειρήσετε να γυρίσετε την κρέπα πετώντας την γιατί το πιο πιθανό είναι να γίνει ένα κουβάρι στο τηγάνι. Επειδή το φύλλο της κρέπας είναι πολύ λεπτό δεν ενδείκνυται για τέτοια ακροβατικά! Κρατήστε την όρεξή σας όταν θα φτιάξουμε pancakes ή μελόπιτες. 
  Για να διατηρήσετε τις κρέπες ζεστές μέχρι να τελειώσετε το ψήσιμο και να τις γεμίσετε (πάντα το είχα αυτό το πρόβλημα!!!) μπορείτε να τις έχετε σε πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο στους 50 βαθμούς ίσα-ίσα να είναι ζεστά. Αν βέβαια σας βρίσκεται φούρνος μικροκυμάτων οκ... 
  Γεμίστε τις με ό,τι τραβάει η όρεξή σας και βρίσκετε στην κουζίνα σας και απολαύστε τις! 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου