Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Κέικ βανίλια- μήλο- πορτοκάλι (ναι... όλα αυτά μαζί!)



  Λοιπόν, αυτό το κέικ ήταν μια έμπνευση της στιγμής! Βλέπετε, εμείς εδώ το προτιμούμε με κομμάτια σοκολάτας! Ήρθε όμως η μέρα που δεν είχα σοκολάτα... και τότε είδα τα μήλα να μου χαμογελούν στη φρουτιέρα! Και το αποτέλεσμα; ...υπέροχο! 
(κρίμα που το φάγαμε πριν βγάλω φωτογραφίες... άλλη φορά!) 

Υλικά

500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (λευκό ή ολικής άλεσης)
150 -200γρ. ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκό το θέλετε)
250γρ. βούτυρο αγελάδος
4 αυγά μεγαλούτσικα
300γρ. γάλα φρέσκο
βανίλια (εγώ χρησιμοποίησα 5 φιαλίδια)
2 μεσαία πορτοκάλια ακέρωτα (χυμός και ξύσμα)
2 μήλα κόκκινα μεσαία
Λίγο βιτάμ για το ταψάκι!

Εκτέλεση


  • Πρωτίστως να θυμίσω ότι όλα μας τα υλικά θέλουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε. 
  1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, παίρνουμε το ξύσμα από το φλούδι τους και σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τον χυμό τους και τον αραιώνουμε με νερό.
  2. Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μήλα και τα βάζουμε στο μπωλ με τον χυμό πορτοκαλιού. (Όχι στον τρίφτη ή το μπλέντερ! Θέλουμε να έχουν υπόσταση μέσα στο γλυκό μας, και να μην χάσουν τα υγρά τους τελείως!) 
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. Το βούτυρο μπορούμε να το έχουμε ζεστάνει λίγο χωρίς να λιώσει εντελώς. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας μια κρέμα. 
  5. Προσθέτουμε το γάλα (θερμακρασία δωματίου ή λίγο χλιαρό) και το αλεύρι κοσκινίζοντάς το.
  6. Χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη. Στο τέλος, το μείγμα μας είναι σταθερό και αφράτο, όχι πολύ σφιχτό. Αν είναι πολύ σφιχτό και έχει μεγάλη αντίσταση στο μίξερ ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμη, όχι όμως περισσότερο από 50ml.
  7. Αφήνουμε το μίξερ στη άκρη και με μια σπάτουλα προσθέτουμε τα μήλα σκέτα (αφού τα έχουμε σουρώσει) και ανακατεύουμε μαλακά. 
  8. Απλώνουμε με το χέρι το βιτάμ στο ταψάκι μας και ρίχνουμε το ζυμάρι μας ομοιόμορφα
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμού για περίπου 45 λεπτά. Έπειτα δοκιμάζουμε μπήγοντας ένα μαχαίρι βαθιά στο κέικ για να δούμε αν έχει ψηθεί (αν το μαχαίρι βγει στεγνό τελείως τότε το γλυκό είναι έτοιμο). Αν χρειάζεται ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. 
Υ.Γ.: Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του, το οποίο ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο γάλα.
Καλή Απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου